Az illóolajok tulajdonságai és kinyerési módjaik
Az illóolajok természetes úton előállított, jellegzetes illatú, szobahőmérsékleten maradék nélkül illanó, színtelen vagy halványsárga folyadékok.
Ezek az illóolajok a növények magjaiban, kérgében, hajtásaiban, gyökereiben, virágaiban és egyéb részeiben található természetes aromatikus összetevők. Az illatuk egyszerre lehet nagyon kellemes és erőteljes.
Akár egy rózsa mennyei aromáját szívjuk magunkba, egy levendulamező mellett sétálunk el, vagy a frissen vágott menta illata ütötte meg az orrunkat, minden esetben az esszenciális olajok aromatikus tulajdonságait tapasztalhatjuk meg.
Az esszenciális olajok javíthatják a hangulatot, lecsillapíthatják az érzékeket, és akár erős érzelmi reakciókat is kiválthatnak. Az esszenciális olajok használata azonban messze túlmutat a varázslatos illatukon.
Az esszenciális olajokat a történelem során számos kultúrában hasznosították egészségjavító tulajdonságaikért. Az öngondoskodás holisztikusabb megközelítése felé mutató modern tendenciák, és az alternatív egészségmegőrzési módszerek egyre növekvő tudományos hitelessége az esszenciális olajok jelentős egészségügyi előnyeinek újrafelfedezéséhez vezetnek. Sok olaj igen erőteljes tulajdonságokkal rendelkezik. Egyedülálló kémiai szerkezetüknek köszönhetően külsőleg alkalmazva célzottan fejtik ki jótékony hatásaikat, míg bizonyos olajok akár belsőleg is használhatók.
Hogyan működnek az esszenciális olajok?
Az illóolajok aromás vegyületei kémiai összetételüknél fogva gyorsan szét tudnak szóródni a levegőben. Ezért van az, hogy egy esszenciális olaj illata már abban a pillanatban felismerhető – akár távolról is –, hogyha kinyitjuk az üvegét.
Mivel az illékony aromás vegyületeknek már több mint 3000 típusát azonosítottuk, fontos megjegyeznünk, hogy ezek a vegyületek nagyban meghatározzák az egyes esszenciális olajok jótékony hatásait, aromáját és természetét.
Sajátos kémiai felépítésüknek köszönhetően minden esszenciális olaj fajonként, sőt, akár növényenként is más és más lesz. Az aromás összetevők egy-egy esszenciális olajban megtalálható kényes aránya teszi az olajokat egyedivé, és ruházza fel őket sajátos jótékony tulajdonságokkal.
Az illóolajokat a növények bizonyos speciális sejtjeiből, járataiból, mirigyeiből nyerik ki, különböző kivonási technikákkal
- vízgőzdesztillációval
- hidegen sajtolással
- enfleurage eljárással
- szén-dioxid extrakcióval
Az adott illóolaj tisztasága a földrajzi elhelyezkedéstől, a lepárlási eljárásoktól, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően változó lehet.
Mindegy viszont, hogy milyen körültekintően választottak ki, gondoztak és takarítottak be egy növényt, az esszenciális olaj minőségét a lepárlási eljárással is sikeresen megőrizhetik vagy épp tönkretehetik.
A lepárláshoz szükséges részleteknek szentelt figyelem és aprólékosság miatt itt már nem is annyira eljárásról, sokkal inkább művészeti formáról beszélünk. A lepárlóknak pontos munkát kell végezniük, gondosan odafigyelve a betakarítási módszerekre, a hőfokokra, a lepárlás idejére, az alkalmazott nyomásra stb.
Egyedülálló kémiai összetételének köszönhetően minden esszenciális olaj számos jótékony hatást tartogat a használója számára.
Vannak esszenciális olajok, amelyek kémiai felépítésükből adódóan nyugtatnak és kiegyensúlyoznak, míg mások energizáló és felemelő hatásaikról ismertek.
Miközben egyetlen nap leforgása alatt különféle érzelmek egész sorát éljük meg, az esszenciális olajok segíthetnek a jóllétünk kezelésében és megőrzésében.
Az illóolajok eltarthatóságával kapcsolatban érdemes tudni:
💧sötét üvegben, légmentesen lezárva kell tárolni őket
💧hőingadozásra érzékenyen reagálnak☃️☀️🌡️
💧kézzel ne érintsük az üveg száját, kisgyermekek elől elzárva tartsuk őket.
Szakszerűen tárolva akár 10 évig is eltarthatóak, kivéve a hidegen sajtolt olajok, melyek eltarthatósága 3 év.